Pazarda kilosu 25 liraya kadar düştü. Vücudun ikinci beynini harekete geçiriyor

Samsun Bafra Ovası’nda Pırasa Hasadı Başladı

Samsun Bafra Ovası’nda bu yıl 155 bin dekar alana yazlık ve kışlık sebze ekimi gerçekleştirildi. Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, pırasa hasadının başladığını duyurdu.

“18 Bin Ton Rekolte Bekleniyor”

Kışlık sebzede 80 bin dekar alanda ekim yapıldığını ifade eden Aşçı, “Ovada toplam 18 bin ton rekolte bekleniyor.” diye konuştu. Çiftçi pırasayı 16 ila 18 lira arasında komisyoncuya verirken, pazarda 20 ila 25 liradan satılıyor.

Rusya’ya İhracat ve Fiyatlar

Pırasanın genellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya gibi illere gönderildiğini belirten Aşçı, Rusya’ya da ihracat yapıldığını dile getirdi. Sebze fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Aşçı, sel felaketlerinin bölgedeki ekim alanlarını etkilediğini ve bu durumun fiyatları artırdığını söyledi.

Aşçı, Bafra Ovası’nın Türkiye’nin kışlık sebze üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirtirken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan hibe desteği sayesinde çeltik arazilerine brokoli ve karnabahar üretimi yapıldığını sözlerine ekledi.

“Her Üründe 20 Bin Lira Gider Oluyor”

Sarıkaya Mahallesi’nde çiftçilik yapan Anıl Ertan, 5,5 dönüm alanda pırasa üretimi yaptığını açıkladı. Ertan, “2024 yılı zorlu geçti, ovada su baskınları oldu. Dönüm başına her üründe 20 bin lira giderimiz var.” şeklinde konuştu. Üründen memnun olduklarını belirten Ertan, pırasanın geçen yıla göre fiyatının iki kat arttığını ancak işçi yevmiyelerinin de arttığını ifade etti.

Tarım işçisi Harbiye Yavuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir